Spot the Designer - Madalina Spiridon/ MADA JEWELLERY

portret.jpg

Ce voiai sa fii cand erai mica?

 Cand eram mica am descoperit intr-un manual de arta plastica o imagine cu „Nasterea lui Venus” a lui Boticelli. Am fost atat de fascinata de pictura respectiva incat primul gand a fost ca imi doresc sa fiu muza iar urmatorul ca imi doresc sa fiu pictor. O lunga perioada mi-am dorit sa fiu designer vestimentar, faceam foarte multe schite cu diverse creatii vestimentare. Am avut si un moment in care mi-am dorit sa fiu doctor, stiu ca imi injectam papusile cu apa si aspirina, ca sa le fac bine. Pana la urma am ajuns sa merg la liceul de arte plastice si de acolo a inceput o lunga cautare pana sa imi gasesc drumul. Ce am stiut din start este ca imi doream sa fac ceva cu mainile mele.

Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

Gandul de a explora acest domeniu a aparut la inceputul facultatii. Stiu ca in cautarile mele am dat de cursurile Assamblage. Au trecut aproape 10 ani pana sa aplic pentru cursurile lor. Am avut doua tentative in facultate cu materiale textile si cu plexiglass. Dar era haotic, aveam idei dar nu stiam exact cum sa le integrez intr-o creatie fizica.

Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?

Primul proiect a fost primul inel realizat la curs. Parca se lega totul atat de firesc. Ce aveam in minte puteam sa realizez fizic. Cu teama, am explorat diverse tehnici in cursurile pe care le-am urmat, mereu asteptand sa fie ceva care nu imi iese. Desi unele piese au durat mai mult pana sa ajunga la stadiul final, teama de a nu rezona cu anumite tehnici s-a diminuat. Am stiut ca daca imi doresc ceva, pot sa realizez, cu perseverenta. Am stiut ca acesta este drumul pe care il cautam.

Picture1.png

Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

Imi place sa ma plimb, ma relaxeaza si imi da timp sa stau cu propriile ganduri. Cat pot de des, urmaresc targurile de antichitati, imi place vanatoarea de comori. Calatoresc cat de mult pot iar in calatorii activitatea preferata este vizitarea muzeelor. De acolo imi vine multa inspiratie si pofta de munca. Imi place sa citesc, sa stau in hamac, sa ies cu prietenii iar cand timpul imi permite, pictez. De cand am inceput sa am propriul atelier incerc sa imi dozez timpul petrecut acolo. Cand fac ceva ce imi place am tendinta sa uit de tot restul din jur.

Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Consider ca pentru a putea crea arta contemporana, ai nevoie de o intelegere cat mai buna a traditiei, a bazelor ce au stat la primele demersuri intr-un anumit domeniu. Invat pe propria piele ca pe masura ce cunosc mai multe tehnici, inteleg mai bine materialele si pot sa imi las imaginatia sa zboare, produsul final, astfel, pastrandu-si eleganta si pretiozitatea de bijuterie dar iesind din tiparele clasice.

  Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine?

Da, exista. Dar momentan o pastrez pentru mine fiind parte dintr-o colectie viitoare. Este piesa cu care imi identific toata fiinta mea. Combinatie intre bijuterie si pictura. O piesa lucrata in email, tehnica cloisonne.

Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

Cu siguranta aurul, metal pe care imi doresc sa il explorez cat mai curand. Si sticla. Transparenta ei si modul de imbinare cu metalul reprezinta o provocare.

Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

Viitorul bijuteriei contemporane il vad destul de digitalizat. Nu am o viziune clara dar intr-o lume digitala, care pe de o parte poate eficientiza munca destul de mult, piesele valoroase sunt mereu cele facute manual, cu maiestrie si rabdare. Consider ca este esential sa iti poti materializa imaginatia, dar este o maestrie sa construiesti tu produsul final.

Afla mai multe despre designer Madalina Spiridon

Assamblage Association